Lassan kezd hagyománnyá válni, hogy január 2-án Cézár-salátát eszünk. Semmi tudatosság nincs benne, csak egyszerűen ilyenkor mindig megkívánjuk valószínűleg ezeket az ízeket. Most is csak azért vettük észre, mert tegnap az újévi koccintós vacsi után Nagyi testvére elkérte az öntet receptjét, Mi pedig innen a blog-ról másoltuk ki neki és hát utána döbbentünk rá, hogy tavaly ilyenkor is ezt ettük.
Azaz most azért picit újragondoltuk a dolgot, hiszen most a pite (quiche) is lényeges volt, onnan indult a gondolat, de a Cézár-saláta rész is végül belekerült.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 250 gramm durumliszt
- 125 gramm vaj
- kb 0,5 dl jeges víz
- egy kávéskanál só
Töltelékhez:
- 1 db kisebb csirkemell
- 30 cm póréhagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 200 ml minimum 20 %-os tejszín
- 2 evőkanál tejföl
- 1 csapott evőkanál mustár
- 2 db tojás
- 15 dkg sajt
- 0,5 dl rosé
- olivaolaj
- vaj
- frissen őrölt só, bors
Salátához:
- 1 fej jégsaláta
- 6-8 vékony szelet kenyér
- 80 cl olíva olaj
- 20 cl balzsamecet
- 1 doboz natúr joghurt
- 1 evőkanál majonéz
- 2 gerezd fokhagyma
- só, frissen őrölt bors
- 1 teáskanál mustár
Előkészítés: 15 perc
Főzés: 1 óra 15 perc
A tésztához a lisztet és a hideg, apró kockákra vágott vajat késes robotgépben 20-25 másodperc alatt morzsás állagúra összekevertem, majd lassan hozzáöntöttem a vizet és azzal is összekevertem. Utána kiborítottam egy keverőtálba, ahol hideg, vizes kézzel összedolgoztam és kis cipót formáztam belőle, amit fóliába csomagoltam és betettem 1 órára a hűtőbe pihenni.
A pihentetés után lisztezett felületen kinyújtottam a tésztát akkorára, hogy egy 23 cm-es kivajazott piteformát ki tudjak vele bélelni. Utána tettem a tésztára sütőpapírt és szórtam bele rizst nehezéknek és 180 fokra előmelegített sütőbe tettem és légkeveréses funkción 15 percig sütöttem.
Közben a csirkemellet apró kockákra vágtam és olivaolaj és vaj keverékén elkezdtem pirítani, mialatt a póréhagymát felkarikáztam, amit egy másik serpenyőben szintén olivaolaj és vaj keveréken elkezdtem párolni.
Amikor lejárt a 15 perc óvatosan leszedtem a rizzsel teli sütőpapírt a tésztáról, kicsit megszurkáltam villával a tésztát és visszatettem további 15 percre a sütőbe.
Közben a húst sóztam, borsoztam, hozzáadtam 3 gerezd áttört fokhagymát és felöntöttem a borral, a póréhagymát is kicsit sóztam és tovább pirítottam mindkettőt, amíg a hagyma teljesen megpuhult, kicsit karamellizálódott is, a hús pedig elfőtte a levét és szép szint kapott, megpirult.
Egy tálban a tejszínt, a tejfölt, a mustárt, a tojásokat, 3 gerezd áttört fokhagymát, sóval és borssal kézi habverővel alaposan összevegyítettem.
Mikor a tészta megsült, kivettem a sütőből, egyenletesen ráborítottam a csirkehusit, a hagymát és ráöntöttem a tejszínes szószt, megszórtam a lereszelt sajttal, visszatettem a sütőbe és 40 perc alatt 140 fokon, továbbra is légkeveréses funkción készre sütöttem.
Közben a kézi mixer poharába beleöntöttem az olajat, a balzsamecetet, a joghurtot, a majonézt, a mustárt, sóztam, borsoztam és ebbe is belenyomtam két gerezd fokhagymát és összeturmixoltam. Egy nagy tálba beletépkedtem a salátát, beletettem a nagyobb kockákra vágott pirítósokat, majd ráöntöttem az öntetet és jól összeforgattam.
Marci egy teljes felnőtt adagot megevett belőle, annyira ízlett neki J
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.