2014. január 2., csütörtök

Paradicsomos lencse húsgombóccal

Újévkor a babona szerint, hogy gazdagok legyünk lencsét kell enni. Másik babona szerint pedig nem szabad csirkét enni, mert elkaparja a szerencsét. Harmadik szerint pedig egy szelet tormát kell tenni a pénztárcába és akkor is gazdagok leszünk.
A torma szelet a pénztárcában, viszont tegnap csirkepörit ebédeltünk Marci kis barátjáéknál Daniéknál, így vacsira igazán szükségünk volt a lencsére, hátha megtörik az „átok”.
Idén viszont kicsit újítottunk a hagyományos lencsefőzeléken, mert valamikor december közepén készítettünk és kicsit unalmas lett volna.

Hozzávalók:
-          0,5 kg lencse
-          2 db lilahagyma
-          6 gerezd fokhagyma
-          40 dkg darált marhahús
-          2 kis üveges paradicsomszósz (850 ml)
-          olivaolaj
-          frissen őrölt só, bors
Előkészítés: 5 perc
Főzés: 1,5 óra
A lencsét előző este beáztattam.
A hagymát apró kockákra vágtam és kb. a negyedét kevés olajon egy magas falú, nagy, wok alakú serpenyőben megpirítottam, majd hozzáadtam a húshoz, fűszereztem 3 gerezd áttört fokhagymával, sóval és borssal. Utána jól összedolgoztam és vizes kézzel falatnyi gombócokat készítettem.
A serpenyőbe kevés olajat öntöttem és kb. 15 perc alatt, két ütemben megpirítottam a gombócokat. Mikor készen lettek pótoltam az olajat és megpirítottam a ¾-ed rész hagymát, hozzáadtam a maradék 3 gerezd fokhagymát áttörve, sóztam, borsoztam és beleborítottam a lecsepegtetett, beáztatott lencsét, illetve a 2 üveg paradicsomszószt, valamint kb 2 dl vizet, amivel az üvegeket öblítettem ki.
Az egészet jól elkevertem és közepes (inkább alacsony) hőfokon fedő alatt 35-40 percig főztem, amíg a lencse majdnem megfőtt. Utána beletettem a melegen tartott gombócokat és azzal is, gyakori, óvatos kevergetés mellett 10-15 percig tovább főztem.
Végül jó sokat ettünk belőle, hogy kijavítsuk a csirkés bakit J

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.