2014. február 3., hétfő

Cigándi töltött káposzta

Idén Marci részt vett az első disznóvágásán, ahol megvolt az első igazi hóeséses élménye is. Igazából a disznóvágás még arról szólt Neki, hogy a friss hóban rohangált az asztalok körül, illetve a kertben a kerítés mentén és haverkodott az istállóban álló pacival, de azért meg-megállt és jól megvizsgálta, hogy hogyan töltik a kolbászt, hogyan abálják a hurkába valót és amit lehetett azt meg is kóstolt és ízlett is Neki.
Január végén van Apaca szülinapja is, ami rendszerint egybeesik a disznóvágásos hétvégével, így a szülinapi menü általában a friss alapanyagokból készül.
Már második éve készítünk ilyenkor töltött káposztát, méghozzá szabolcsi töltött káposztát, mert Apaca kiskorában a Nagymamájánál mindig ilyet evett.
Természetesen lehetetlen olyat csinálni, mint a Nagyi főztje, de erre nem is törekedtünk, inkább próbáltuk „modernizálni” és kevésbé nehézzé tenni.
Hozzávalók:
-          1 kg darált sertéshús (a kolbászhúshoz összedarált húsból, azaz valami zsírosabb húsból)
-          4 fej hagyma
-          8 gerezd fokhagyma
-          25 dkg hántolt köles
-          1 kávéskanál borsikafű
-          2 közepes fej nyers káposzta (nem savanyú)
-          egy tenyérnyi darab füstölt húsos szalonna (oldalast szerettünk volna, de nem volt)
-          kb 20 cm füstölt kolbász
-          1 liter paradicsomlé
-          olaj
-          frissen őrölt só, bors
Előkészítés: 45 perc
Főzés: 2 óra 45 perc

Egy nagyobb lábasban felforraltam a vizet és egyenként fejjel lefelé beletettem a torzsájától megszabadított káposztákat és „megfonnyóztam”, azaz leveleire bontottam.
Közben a hagymákat apróra vágtam, kevés olajon megpároltam, fűszereztem, sóztam, borsoztam, langyosra hűtöttem és hozzáadtam a darált húshoz, majd belenyomtam a fokhagymákat, ráborítottam a kölest és az egészet jól összekevertem.
A káposzta leveleknek kivágtam a maradék, vastag torzsa részét, valamint a közepét, ahol már kicsik voltak a levelek felcsíkoztam.
Egy nagy fazék aljára öntöttem kevés olajat, majd kibéleltem egy réteg apró káposztával, arra rátettem a négyfelé darabolt füstölt szalonnát és a szintén négyfelé darabolt füstölt kolbászt és a hézagokat kibéleltem apró káposztával, úgy hogy a töltelékeknek egyenletes káposzta ágyat kaptam.
Ezt követően egyenként, nem túl szorosra megtöltöttem a káposztaleveleket.
A káposztaleveleket magam elé terítettem, úgy, hogy a kivágott torzsás rész esett távolabb Tőlem. A végébe tettem egy fél maréknyi tölteléket, ráhajtottam egy réteg káposztát, majd a széleit behajtottam és az egészet felgöngyöltem. Az így elkészült töltelékeket szépen sorban rétegeztem, majd a tetejére rátettem a maradék apró káposztát (kb ugyanannyit, mint, ami a fazék aljára került).
Felöntöttem a paradicsomlével és kb még 1 liter vízzel, úgy hogy kb a káposzta ¾-ig ért a folyadék. Az egészre rátettem egy tányér lefordítva, ami nehezéknek szolgált, félig lefedtem és alacsony fokozaton, szépen lassan kb 2,5-3 óra alatt készre főztem.
Mivel a töltött káposzta, az egyik olyan étel, aminek jót tesz, ha áll egy kicsit, így előző este készítettük el és az ünnepi ebédre felmelegítettük.
A Mamáék azt mondták rá, hogy van olyan jó, mint a cigándi J

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.