A szülinapi ebéd másik, pontosabban első fogása pedig orjaleves volt, amiben a különlegesség a töltelék volt.
Ezt szintén Apaca Nagymamája készítette mindig, amikor Apaca gyerekként Náluk nyaralt. Annyi volt a különbség, hogy akkor a „sima” zöldségleves készült a töltelékkel és igazából Töltelék levesnek hívták.
De mivel most volt a disznóvágás, adta magát, hogy a friss csontokból készüljön a leves és abba legyen belecsempészve a töltelék.
Hozzávalók:
Leveshez:
- 6 darab húsos csont (orja és comb)
- 2 fej hagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 db zeller
- 4 db fehérrépa
- 12 db sárgarépa
- 6 szem kelbimbó
- 2 kisebb csokor petrezselyem
- 4 szem közepes krumpli
- 10 szem feketebors
- só
- házi csigatészta
Töltelékhez:
- 6 darab zsemle
- 6 darab tojás
- 2 kisebb fej hagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 3 kisebb csokor petrezselyem
- só, bors
Előkészítés: 10 perc
Főzés: 3 óra 30 perc
Egy nagy fazékba beletettem a csontokat és felöntöttem hideg vízzel és feltettem főni.
Közben megpucoltam az összes zöldséget. Mikor felforrt a víz, négyszer-ötször lehaboztam a levest és mikor már nem keletkezett újra „kemény” hab rajta, akkor beletettem a hagymát, a fokhagymát, a fehérrépát, a nagyobb darabokra vágott zellert, az összekötött petrezselyem zöldet, sóztam és beleszórtam az egész borsokat. Ez kb. a feltevéstől számított 1 és negyed óra után volt.
Kb. a főzés 2. órájánál beletettem a levesbe a sárgarépákat és elkezdtem elkészíteni a tölteléket.
A zsemléket vízbe áztattam, közben megpucoltam a hagymákat és kevés olajon megpároltam őket, majd sóztam, borsoztam és hozzáadtam az apróra vágott petrezselymet, jól összeforgattam és hagytam kihűlni. A zsemléket kinyomkodtam, hozzáadtam a hagymát és a tojásokat és jól összedolgoztam. Nekem túl sok volt a nedvesség benne, így öntöttem hozzá egy kevés zsemlemorzsát, annyit, hogy formázható masszát kaptam.
Ekkor kiterítettem egy darab folpackot, rákanalaztam kb az 1/6-át a masszának és szaloncukorszerűen feltekertem, úgy hogy henger alakú lett a töltelék. Így 6 db töltelékem lett.
Kb a főzés 2,5. órájánál kiszedtem és leszűrtem a léből annyit, amiben a csigatésztát ki tudtam főzni és helyére betettem a töltelékeket, amit 10-15 percenként forgattam, hogy körben mindenütt megfőjön.
Kb. a főzés 3. órájánál beletettem a levesbe a megpucolt burgonyát is és további fél óra alatt készre főztem mindent.
Tálaláskor külön-külön kiszedtem a húst, a zöldségeket és a tölteléket, leszűrtem a levest.
A Mamáék erre is azt mondták rá, hogy van olyan jó, mint a cigándi J
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.