Az év elejei terveket általában felülírja az Élet.
Úgy képzeltük, hogy idén, hogy Marci már nagyfiú lett több figyelmet tudunk fordítani a Marcikonyhára és rendszeresebben tudjuk megörökíteni az általunk elkészített ételeket.
Ez működött is januárban és február elején, illetve az elkészített ételeink fotózása, azóta is töretlenül zajlik, de a receptek feljegyzése és így a blog bejegyzések az elmúlt 5 hónapban elmaradtak.
Ennek azonban NAGYON örömteli oka van ám! Mégpedig az, hogy Marcinak kistesója fog születni november végén, és ami még szebbé tette/teszi ezt a dolgot, hogy egyszerre kettő Pici van Anyaca pocijában J
Így hát érthető, hogy ez elmúlt hónapokban teljesen át kellett gondolni a mindennapokat és fel kellett készülni a két Csöppség érkezésére, ami elvette minden energiánkat.
DE most már úgy érezzük (legalábbis jelenleg), hogy minden sínen van, így újra jelenkezünk itt a Marcikonyhán.
Nagyon sok minden történt Velünk, de ezt majd folyamatában…
Március 15-re tekintettel általában „hosszú” hétvége szokott lenni, ha nem akkor azzá tesszük, és összegyűlik a család egyik fele, mert ekkor van Papa névnap és Apaca névnap is és ilyenkor mindig bográcsozni szoktunk.
A bográcsozás szezonnyitó étele a vörösboros borjúlábszár pörkölt szokott lenni, ettől idén sem tértünk el, de idén a jól megszokott tészta helyett medvehagymás nokedlivel készítettük.
Marci falta is be, mint kacsa a nokedlit J
Hozzávalók:
Pörkölt:
- 4 kg borjú lábszár
- 1 kg vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 3 db paprika
- 4 db paradicsom
- 1 kávéskanál frissen őrölt bors
- 4 kiskanál tengeri só
- 5 kiskanál őrölt fűszerpaprika
- 1 kávéskanál köménymag
- 1 kiskanál friss kakukkfű felaprítva
- 1 üveg száraz vörösbor
- 3-4 evőkanál zsír
Medvehagymás nokedli:
- 0,5 kg durumliszt
- 5 tojás
- tengeri só
- 5 kanál olaj
- 1 csomag medvehagyma
Előkészítés: 1 óra
Főzés: kb. 3 óra 30 perc
A hagymát és a fokhagymát megpucoltam és felaprítottam, a paprikákat és a paradicsomokat szintén felkockáztam, majd az egészet egy tálban összekevertem, sóztam, borsoztam, rászórtam a köménymagot és a felaprított kakukkfüvet, jól összekevertem és félretettem.
A húst megmostam és közepesen nagy kockákra feldaraboltam.
Utána jött a bogrács összeállítása. A bogrács alját körben kikentem a zsírral, majd rárétegeztem a húsnak a felét, úgy hogy egy bölcsőt készítettem a hagymás keveréknek, amit beleszórtam a közepébe, majd lefedtem a hús másik felével és a tetejét megszórtam a paprikával, vigyázva, hogy a szélére még véletlenül se kerüljön.
Ekkor már kb fél órája égett a tűz, tehát rendesen volt parázs is és láng is, így ment is rá a bogrács.
Az első 15-20 percben csak a bográcsot rázva-pörgetve pörkölődött a hús, amíg rendesen levet nem engedet és összeesett, úgy hogy elérte a pirospaprikás réteget, ami szépen lassan beleolvadt. Mindezt nagy láng mellett csináltam, hogy a hús jól meg tudjon pörkölődni.
Ezt követően ráöntöttem a bor felét, amivel további 10 percig keverés nélkül, csak a borgácsot rázva-pörgetve pároltam a húst.
Ezt követően jól összekevertem a pörköltet és 2-2,5 órán keresztül közepes lángon főztem, vigyázva, hogy nehogy odaégjen. Erre főleg a 2. óra elteltével kellett odafigyelni, mikor már kellően kezdett besűrűsödni a szaft.
Mikor a hús már puha volt (kb. a főzés 3. órájánál) hozzáöntöttem a bor másik felét és fél óra alatt készre főztem a pörköltet egyre kisebb láng fölött.
Közben a nokedlihez a medvehagymát felaprítottuk, és az összes hozzávalóval együtt jól összekevertük, majd nokedli szaggató segítségével lobogó forró vízbe szaggattuk és 10 perc alatt megfőztük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.