2013. december 31., kedd

Malacsült



Szombaton, mikor piacon voltunk sikerült nagyon szép malachúst venni, pedig nem is azért mentünk. Így hát el is dőlt, hogy idén is sütünk malacot, pedig nem is akartunk J
Pontosabban a malachúst nem is a piacon, hanem hentesnél vettük (MészárSteak), amikor a nagy karácsonyi zabálás után egy kis halra vágytunk, de az már 11 körül nem volt a szomszédos üzletben.
Az üzletközpontban, ahol a hentes is van, van egy kis játszótér, amit ugye Marcinak ki kellett próbálnia és közvetlen mellette van egy könyvesbolt is. Apaca be is ment egy picit körbenézni és a sok-sok új szakácskönyv között nézelődve az egyik, pont egy malac receptnél nyílt ki, ami az ihletet adta a szilveszteri malachoz, ha már a husi megvolt J
Az ihletet adó, eredeti recept az alábbi linken érhető el:
De lássuk a Mi változatunkat…
Hozzávalók:
-          1 db bőrös malackaraj csont nélkül
-          1 szelet bőrös malaccomb
-          kb 10 cm gyömbér
-          4 fej fokhagyma
-          6 db hagyma
-          2 db alma
-          kb 20 szál friss kakukkfű
-          1 db chilipaprika
-          1 evőkanál egész kömény
-          6-7 szem nagyobb burgonya
-          3 dl barna sör
-          1,5 dl rosé
-          oliva olaj
-          frissen őrölt só, bors
Előkészítés: 15 perc
Főzés:  kb. 3,5 óra
A sütés előtti este egy serpenyőben szárazon megpirítottam a köményt, közben lereszeltem a megpucolt gyömbért és 1 fej megpucolt fokhagymát. Az egészet beletettem egy fűszer shaker-be (Jamie Oliver féle, lehet helyette mozsarat is használni), hozzátettem kb 8-10 szál kakukkfűnek a leveleit, frissen őrölt borsot és jól összeráztam, összedolgoztam. A harmadát félretettem, a maradékhoz pedig hozzáadtam a kimagozott és apróra vágott chilit és azzal is jól összeráztam. Mikor készen voltak a „pácok” bedörzsöltem a malacokat vele, a combot a chilis változattal, a karajt pedig, aminek bőrét picit bevagdostam, a gyermekbarát változattal. Mikor kész lett akkor külön-külön egy jól zárható dobozban betettem a hűtőbe őket.
Másnap a hagymákat megpucoltam és 4 felé vágtam, az almákat kicsumáztam és nagyobb darabokra vágtam, a fokhagymákat pedig megmostam és keresztbe kettévágtam. Mikor minden elő volt készítve, két sütőedény aljára kevés olajat öntöttem, beletettem a húsokat úgy, hogy a bőrös részek felfele voltak, bedörzsöltem sóval őket (a bőrös részeket nem), és körberaktam a hagymával, fokhagymával, almával és a maradék kakukkfű ágacskákkal. Utána a karaj mellé öntöttem a bort, a comb mellé a sört, lefedtem és betettem a 150 fokra előmelegített sütőbe.
1,5 óra elteltével a kakukkfű ágacskákat kivettem a húsok mellől és tovább sütöttem 150 fokon még egy órát. Közben a krumplit megpucoltam, karikára vágtam és egy tepsin, sütőpapíron szépen elterítettem, sóztam és picit meglocsoltam olajjal.
Mikor letelt az összesen 2,5 óra, akkor a húsok mellől kikanalaztam a folyadék nagy részét és lefedés nélkül visszatettem a sütőbe, most már 180 fokra és a krumplit is betettem alulra. Így még kb 1 órát sütöttem őket, amíg minden szépen megpirult. A húsokat 10-15 percenként meglocsolgattam a félretett szaftjával.
A végeredmény omlós, fűszeres és ropogós lett és Marci is tudott belőle enni, köszönhetően a gyermekbarát változatnak. Ízlett is Neki nagyon J (főleg a krumpli).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.