Szombaton, mikor piacon voltunk sikerült nagyon szép malachúst venni, pedig nem is azért mentünk. Így hát el is dőlt, hogy idén is sütünk malacot, pedig nem is akartunk J
Pontosabban a malachúst nem is a piacon, hanem hentesnél vettük (MészárSteak), amikor a nagy karácsonyi zabálás után egy kis halra vágytunk, de az már 11 körül nem volt a szomszédos üzletben.
Az üzletközpontban, ahol a hentes is van, van egy kis játszótér, amit ugye Marcinak ki kellett próbálnia és közvetlen mellette van egy könyvesbolt is. Apaca be is ment egy picit körbenézni és a sok-sok új szakácskönyv között nézelődve az egyik, pont egy malac receptnél nyílt ki, ami az ihletet adta a szilveszteri malachoz, ha már a husi megvolt J
Az ihletet adó, eredeti recept az alábbi linken érhető el:
De lássuk a Mi változatunkat…
Hozzávalók:
- 1 db bőrös malackaraj csont nélkül
- 1 szelet bőrös malaccomb
- kb 10 cm gyömbér
- 4 fej fokhagyma
- 6 db hagyma
- 2 db alma
- kb 20 szál friss kakukkfű
- 1 db chilipaprika
- 1 evőkanál egész kömény
- 6-7 szem nagyobb burgonya
- 3 dl barna sör
- 1,5 dl rosé
- oliva olaj
- frissen őrölt só, bors
Előkészítés: 15 perc
Főzés: kb. 3,5 óra
A sütés előtti este egy serpenyőben szárazon megpirítottam a köményt, közben lereszeltem a megpucolt gyömbért és 1 fej megpucolt fokhagymát. Az egészet beletettem egy fűszer shaker-be (Jamie Oliver féle, lehet helyette mozsarat is használni), hozzátettem kb 8-10 szál kakukkfűnek a leveleit, frissen őrölt borsot és jól összeráztam, összedolgoztam. A harmadát félretettem, a maradékhoz pedig hozzáadtam a kimagozott és apróra vágott chilit és azzal is jól összeráztam. Mikor készen voltak a „pácok” bedörzsöltem a malacokat vele, a combot a chilis változattal, a karajt pedig, aminek bőrét picit bevagdostam, a gyermekbarát változattal. Mikor kész lett akkor külön-külön egy jól zárható dobozban betettem a hűtőbe őket.
Másnap a hagymákat megpucoltam és 4 felé vágtam, az almákat kicsumáztam és nagyobb darabokra vágtam, a fokhagymákat pedig megmostam és keresztbe kettévágtam. Mikor minden elő volt készítve, két sütőedény aljára kevés olajat öntöttem, beletettem a húsokat úgy, hogy a bőrös részek felfele voltak, bedörzsöltem sóval őket (a bőrös részeket nem), és körberaktam a hagymával, fokhagymával, almával és a maradék kakukkfű ágacskákkal. Utána a karaj mellé öntöttem a bort, a comb mellé a sört, lefedtem és betettem a 150 fokra előmelegített sütőbe.
1,5 óra elteltével a kakukkfű ágacskákat kivettem a húsok mellől és tovább sütöttem 150 fokon még egy órát. Közben a krumplit megpucoltam, karikára vágtam és egy tepsin, sütőpapíron szépen elterítettem, sóztam és picit meglocsoltam olajjal.
Mikor letelt az összesen 2,5 óra, akkor a húsok mellől kikanalaztam a folyadék nagy részét és lefedés nélkül visszatettem a sütőbe, most már 180 fokra és a krumplit is betettem alulra. Így még kb 1 órát sütöttem őket, amíg minden szépen megpirult. A húsokat 10-15 percenként meglocsolgattam a félretett szaftjával.
A végeredmény omlós, fűszeres és ropogós lett és Marci is tudott belőle enni, köszönhetően a gyermekbarát változatnak. Ízlett is Neki nagyon J (főleg a krumpli).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.