2013. december 9., hétfő

Pho

Még ősszel a Street Food Show-n kóstoltuk meg a Pho-t, amire akkor mindketten azt modntuk, hogy milyen jó lenne ilyet enni, amikor betegek vagyunk, vagy csak egyszerűen egy jó forró levesre vágyunk.
A kuponoknak köszönhetően most Apacának volt lehetősége a Blanchir főzőiskolában elsajátítania a Pho készítés titkait. Annyi változtatással, hogy akkor csirkéből készült a Pho a Funky Pho étterem tulajdonosának segítségével, most pedig marhából. Így egy kis internetes utánajárás is kellett, hogy tényleg igazán jól sikerüljön, amihez az egyik legnagyobb rajongó iránymutatását vettük alapul, aki nem más, mint a Világevő. A segítség az alábbi linken található:
De nézzük a picit átalakított és mind időben, mind elkészítési módjában bababaráttá tett változatunkat.
Hozzávalók:
-          4 db marhaoldalas
-          1 db marhaszegy
-          1 db marharostélyos
-          10 cm gyömbér
-          1 db nagy hagyma
-          4 db csillagánizs
-          5 db szegfűszeg
-          1 szál fahéj
-          10 szem egész feketebors
-          10 evőkanál halszósz
-          1 evőkanál só
-          1,5 evőkanál nyírfacukor

3-4 személy részére (1 adaghoz) a tálaláshoz
-          200-250 g 3mm-es rizstészta
-          3-4 újhagyma
-          40-50 g csíra
-          1 csokor koriander zöldje
-          kevés menta
-          1-2 chilipaprika
-          1 zöldcitrom
Előkészítés: 15 perc
Főzés: 4,5 - 5 óra
Tálaláskor előkészítés: 35-40 perc (ha a levest előzőleg készítjük)

A húsokat hideg vízbe raktam, és amikor felforrt a víz és habozni kezdett, akkor leöntöttem róla a vizet, leöblítettem a húsokat és újra 6 liter hideg vízben feltettem főni.
Száraz serpenyőben elkezdtem pirítani a félbevágott hagymát és gyömbért. Mikor már szenesedni kezdtek, melléjük tettem a csillagánizst, a fahéjat, a szegfűszeget és a borsot és így pirítottam tovább, amíg a fűszerek is megpirultak. Utána ment minden bele a közben felforrt levesbe. Rászórtam egy-egy evőkanál sót és nyírfacukrot. Kb 1,5 óra múlva tettem bele 5 evőkanál halszószt és így főztem tovább alacsony lángon még 2,5 órát. Ekkor beletettem ismét 5 evőkanál halszószt és kb fél evőkanál nyírfacukrot és további fél óra alatt készre főztem.
Mikor elkészült kivettem belőle a húsokat és kicsontoztam, utána pedig leszűrtem a levest. Ezt a fogyasztást megelőző nap is el lehet idáig készíteni, Mi így is tettük. Kb 6-8 adag leves lett belőle, aminek a fele ment a fagyasztóba, kellő mennyiségű főtt hússal együtt az ínségesebb időkre J
Másnap a rizstésztát fél órára beáztattam hideg vízbe, majd az áztató levében 5-6 perc alatt felmelegítettem, ennyi idő alatt meg is puhult. Közben a levest felforrósítottam, úgy hogy 1-2 percre a végén a húsokat is beledobtam, hogy az is rendesen átmelegedjen. A korriander és a menta leveleit letépkedtem, a zöldcitromot feldaraboltam, az újhagymát felkarikáztam, a chilit kimagoztam és apró darabokra vágtam.
Tálalásnál a tésztát a tányér aljába tettem, utána jött a falatokra „tépkedett” hús, ráöntöttem a forró levest és rászórtam egy kis marék csírát, korriandert, újhagymát, kevés mentát, chilit és végül mellétettem egy gerezd zöldcitromot, amit szintén ráfacsartunk.
Alapvetően ugye hajszálvékony nyers hátszínszeletekkel kellene tálalni (ami a leves gőzében fő meg) de azt még Marci nem ehet, Anyaca pedig nem szereti a csípőset, így a kis Kunyerabajnok a tésztás részből jól be tudott lakmározni :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.