Anyaca nagyon szereti a sütiket, de amikor Marci a pocakban volt a terhességi cukor miatt elég keveset ehetett, pedig alapvetően kívánós lett volna, de hát Marci volt már akkor is az első, így meg kellett oldani a problémát. Még előtte is többször készített sajttortát, ami kivétel nélkül mindenkinek ízlett (még Apacának is, pedig nincs oda a sült túró ízéért).
Így hát jött az ötlet, hogy diabetikussá kellene tenni a sajttortát, melynek alapreceptjeként Mautner Zsófi (Chili & Vanilia) brüsszeli módra készített New York chhescake-jét használtuk fel, amit az alábbi linken lehet elérni:
A diabetikus változatunk pedig a következő.
Hozzávalók:
- 18dkg vagy az eredeti recept szerint 25 dkg keksz (valamilyen diabetikus, pl: Gullon keksz) 120 g ch
- 80 gramm vagy az eredeti recept szerint 125 gramm olvasztott vaj,
- 70 dkg krémsajt, Philadelphia natúr krémsajt 3 doboz, Philadelphia krémsajt light 3 doboz 22, 4 g ch
- 1 citrom reszelt héja, és ½ citrom leve 2 g ch
- 1 dl tejföl 3, 4 g ch
- 1 dl tejszín 2, 85 g ch
- 2 egész tojás
- 3 tojássárgája 1, 5 g ch
- 20 gramm Canderel édesítő, 18, 75 g ch (Canderel helyett, a 60 g nyírfacukor és 100 g eritrit kettőse is édessé teszi)
- 2 púpos tk étkezési keményítő
A torta alapjához a kekszet egy műanyag tálban egy mozsártörő segítségével apróra törtem és hozzáöntöttem a felolvasztott vajat, majd egy átlagos méretű, sütőpapírral kibélelt, kapcsos tortaforma alján szépen elterítettem és betettem a hűtőbe dermedni.
Közben a sütőt bekapcsoltam, hogy előmelegedjen 180 fokra, amíg a krémet elkészítettem.
A szobahőmérsékletű krémsajtot, a tejfölt, a tejszínt, a citromlét, a citromhéjat, Canderelt (vagy a nyírfacukor-eritrit keveréket), a keményítővel és a tojásokkal csomómentesre kevertem konyhai gép segítségével és beleöntöttem a tortaformába.
Régebben, mikor még nem gőzsütőben készítettem, akkor jó alaposan, úgy hogy ne engedje át a vizet, becsomagoltam a tortaformát alufóliába, és beletettem az egészet egy olyan tepsibe, amibe belefér és a tepsibe forralt vizet öntöttem, úgy hogy kb. a tortaforma feléig érjen a víz. Ezután az egészet együtt, tehát a tepsit, benne a forró vízzel és a tortaformával beegyensúlyoztam a sütőbe, és 45 perc alatt készre sütöttem.
Mostanában már egyszerűen feltöltöm a sütő gőztartályát és szintén kb 45 perc alatt készre sütöm.
Tényleg érdemes előző nap elkészíteni, jót tesz neki egy éjszaka a hűtőben.
A szénhidrát tartalma a Canderel-es, 6 doboz Philadelphia natúr krémsajtos, Gullon kekszes változatnak, ha a csökkentett keksz mennyiséggel készítjük:
- 8 szeletre vágva 21, 12 g ch egy szelet
- 12 szeletre vágva 12, 08 g ch egy szelet
Ha a nagyobb mértékeket (eredeti recept szerinti) használjuk a keksznél:
- 8 szeletre vágva 26, 96 g ch egy szelet
- 12 szeletre vágva 17, 97 g ch egy szelet
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.