Jövő héten lesz Marci névnapja, amire jön a sok-sok látogató. És hát, ha már úgyis Márton nap lesz, Marci névnapján, a látogatókat libával kapcsolatos étkekkel fogadjuk.
Mikor 5 évvel ezelőtt Márton nap szintén vasárnapra esett Apa mikor felkelt bekacsolta a TV-t és pont a Márton-napi rendezvények felsorolása ment és hirtelen kipattant az ötlet, hogy ha Marci fiú lesz (az lett), akkor hívjuk Marcinak. Ez az ötlet Anyának is rögtön megtetszett és így lett Marci Márton, becsületes nevén Marci…
Szóval visszatérve az első névnapra nagyon készülünk, hogy az első Márton-nap igazán emlékezetes legyen.
Ezért ma próbafőzést tartottunk, mégpedig a főétel terén. Narancsos kacsacombot készítettünk polentával.
- 4 darab közepes kacsacomb
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 narancs
- 25 dkg kacsazsír
- ½ dl vörösbor
- bors
- só
Reggeli után gyorsan megtisztítottam a kacsacombokat és sóval, borssal és egy kevés fokhagymaporral jól bedörzsöltem és állni hagytam, amíg a fokhagymát megpucoltam, illetve krumpli hámozó segítségével a narancs héját szintén „megpucoltam”. Utána a narancs levét kifacsartam és mindezt összekevertem (kés hegyével kicsit szétnyomott fokhagymák, a narancs héja, a narancs leve).
Közben egy serpenyőt felforrósítottam és amikor már elég meleg volt beletettem a kacsacombokat a bőrös felével lefele és 4 percig pirítottam, majd a combok megfordultak és a másik oldaluk is 4 percig pirult.
Ezt követően egy kerámiaedénybe (akkora kell, hogy majd a zsír a combokat ellepje) átettem őket és a serpenyőbe beleöntöttem a bor, ami felszedte a pörzsanyagokat, majd belekerült a narancsos keverék, ami 1 perc alatt fel is forrt. Ekkor beletettem a kacsazsírt és azt is felolvasztottam. Mikor már felmelegedett rendesen, az egészet ráöntöttem a combokra és betettem a 150 fokra előmelegített sütőbe, ahol 30 percig ezen a hőfokon hagytam, hogy az egész felmelegedjen, majd a hőt levettem 80 fokra és beállítottam az órát 90 percre, hogy jelezzen.
Mikor lejárt a 1,5 óra egy hústűvel megnéztem, hogy mennyire puhult meg a hús (még ahogy benne van a tű a húsban ki lehet vele emelni a combot a zsírból) és újra beállítottam a 90 percet.
Mikor lejárt a második 1,5 órás ciklus már érezhető volt a hústűvel, hogy elkezdett puhulni a hús, ekkor felemeltem a hőfokot 120 fokra és újra beállítottam a 90 percet.
Mikor lejárt a harmadik 1,5 órás ciklus a hústű, úgy járt ki-be a húsba, mintha vajba szurkáltam volna. Ekkor már csak 15 percre tettem vissza a combokat a sütőbe, mert annyi idő volt még hátra a köretként készített polenta kevergetéséből, és gondoltam nem árt a húsnak az a plusz negyed óra.
A polenta receptjét inkább passzolnám, mert nem igazán sikerült így elsőre eltalálni és olyan lett az íze és az állaga, mint egy rossz parmezános tejbegríz. L
De mikor letelt a 15 perc a hús áttettem egy forró serpenyőbe és 2-2 perc alatt mindkét oldalát megpirítottam. A hús az nagyon finom és omlós lett és egyáltalán nem száradt ki.
Így hát jól sikerült a főpróba, csak a köreten kell még egy picit dolgozni. Hozzátéve, hogy ez a második sült kacsacomb próbálkozás volt 1 hónapon belül és az előzőnél a köret sikerült, ami vele sült lilahagyma és cékla volt, de akkor a kacsacomb lett rágós és száraz. De úgy tanul az ember, ha próbálkozik…
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.