2012. augusztus 7., kedd

Alaplé

Nehéz dolog a szülői hivatás, de egy mosoly, egy nézés, vagy az hogy a vállamon, vagy az ölemben megnyugszik Marci mindent megér.
Túl vagyunk az első hasfájós éjszakán, pontosabban napon. Hajnal kettőkor kezdődött és délután háromra sikerült visszaaludni az egész családnak.
Mindez megerősített, abban az elhatározásban, hogy megpróbáljuk kizárni, vagy a lehető legminimálisabbra szorítani a tartósítószereket, különböző mesterséges aromákat, vagy a sok sót tartalmazó élelmiszereket és saját magunk próbálunk elkészíteni friss alapanyagból szinte mindent.
Az egyik ilyen hozzávaló az ételízesítő, vagy leveskocka. Ezt próbáljuk meg helyettesíteni az alábbi alaplével, ami nem a klasszikus alaplé recept alapján készül, inkább közelebb áll egy húsleveshez.
Volt a fagyasztóban még a januári disznóvágásról, amin egy borjú is le lett vágva, borjúcsont, illetve a filézett csirkecombokból megmaradt csirkecsontok, illetve a látogatóba érkezők hoztak saját termésű leveszöldséget, így nem kellett más, mint szép lassan megfőzni az alaplevet.
Hozzávalók:
-          kb 2,5 kg marha/borjú csont
-          10 db csirke felsőcomb csont
-          3 fej hagyma
-          1 db karalábé
-          1 db zeller a zöldjével együtt
-          8 db sárgarépa
-          4 db gyökér a zöldjével (petrezselyem) együtt
-          10 szem egész bors
-          két csipet tengeri só
-          kávéskanál egész kömény

A húsokat, csontokat miután kiolvasztottam hidegvízben átmostam, majd egy nagyobb edényben odatettem hideg vízben kis fokozaton főni. Vizet annyit öntöttem rá, hogy úgy ellepje a húst, hogy majd könnyű legyen a habot leszedni. Ez a pillanat úgy egy órányi főzés után jött el. És háromszor ismételtem meg, amíg olyan hab nem lett a lé tetején, ami már nem kemény.
Ekkor vettem egy nagyobb edényt és a húsokat áttettem bele és a levet szűrőn keresztül átmertem és beletettem az összes zöldséget, a zöldeket cérnával összekötve, és felöntöttem még vízzel, szintén úgy, hogy jól ellepje.
Ezután megsóztam picit, rászórtam a kézzel összenyomkodott borsot és köményt.
Lassú tűzön még két és fél órát főztem és hagytam kihűlni.
Mikor már eléggé kihűlt kiszedtem a léből külön a csontokat és a zöldségeket. Ebből a zöldségből jó kis hamis vadas mártás lehet készíteni, csak túl sokáig volt a kint a melegen, így Én ezt most nem használtam fel, de legközelebb jobban figyelek és majd akkor leírom, annak a receptjét is.
Szóval maradt a lé, amit most már egy kisebb edénybe átszűrtem és ment be a hűtőbe egy éjszakára. Így a zsírréteg a kocsonyásodó lé tetején kicsapódott, amit könnyű volt leszedni és jöhetett a porciózás és ment be az egész a fagyasztóba, ahonnan csak elő kell szedni.
Kb 4 liter alaplé lett így, amit 7 felé osztottam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.