2012. augusztus 11., szombat

Rakott krumpli

Hát a tegnapelőtti „Végre egy aránylag nyugodt nap!”-ot sikerült elkiabálni. Tegnap Marci megint hasfájással küszködött. Mi vagy a tojásra, vagy a dinnyére tippelünk, de lehet, hogy a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, vagy tojásleves okozta.
Egy biztos, hogy mától olyan étrendünk van/lesz, mintha a hozzátáplálásos időszakban lennénk. Szóval a fő alapanyag a főzésnél először a krumpli. És ha beválik, akkor jön a következő alapanyag.
Mivel még szerdán, azt gondoltuk mára kész a koviubi, ezért kitaláltuk, hogy ma rakott krumplit eszünk. Ehhez volt is itthon igazi, a januári disznóvágásból még megmarad szalámi (igazából vastagabb kolbász, de Mi szaláminak hívjuk, mert készítünk vékonyabb változatot is belőle és az a kolbász).
Sajnos az uborka nem lett kész, mert lehűlt az idő és a teraszra csak délelőtt süt rá a nap. Illetve a szigorított diéta is megkérdőjelezte az ötletet, hiszen a tojás az egyik fő alkotó része a rakott krumplinak. De ekkor jött az ötlet, hogy a tepsiben elfelezzük az egészet és lesz egy fiús rész és egy lányos rész.
Általában a rakott krumplit másképpen, fűszeresebben szoktam csinálni (majd valamikor úgyis fogok még csinálni és akkor leírom), de most ez a egyszerű, mondhatni hagyományos változat lett, ami azért mindkettőnknek jól esett nagyon, hiszen a terhességi cukrosság miatt, már nagyon régen ettünk ilyet.
Hozzávalók:
-          8 db közepes burgonya
-          4 db tojás
-          20 cm hosszú szalámi
-          1,5 pohár 20%-os Cserpes tejföl
-          1 db Cserpes „kukorica” mozzarella
-          tengeri só
-          bors
-          olívaolaj

A burgonyákat jó alaposan megmostam és héjastól feltettem sós vízben főzni. Közben a tojásoknak felforraltam a vizet.
A tojás főzésére, egyszer a TV-ben láttam egy módszert, amivel állítólag a legfinomabb. Kipróbáltuk és tényleg nagyon jó tőle a főtt tojás, azóta mindig, mikor valamibe főtt tojás kell, így készítjük. Tehát, amikor forrt a víz, jól megsóztam és óvatosan beleengedtem a tojásokat, amit 3 percig főztem, majd elzártam a főzőlapot és további 6 percig a vízben hagytam, majd azonnal hideg víz alá tettem. Így finom is és könnyű is volt megpucolni.
Mikor a krumpli is megfőtt, kicsit vártam, hogy hűljön és hideg vízzel leöblítem, majd meghámoztam.
Ezután folyamatában mindent (krumpli, kolbász, tojás) felkarikáztam és rétegeztem a kevés olajjal kikent kerámia tálba. Krumpli, amit úgy tettem, hogy a tál szélén állítva is legyenek, kolbász, tojás (csak a tepsi egyik felébe). Majd megsóztam, a tojásos részt borsoztam is és lezártam egy réteg krumplival. Utána az egészre ráöntöttem a tejfölt és megszórtam a lereszelt sajttal.
Azért, hogy meg lehessen különböztetni, meg a megszokás részeként is a fiús, tojásos oldal tetejére tettem egy kis füstölt szalonnát is.
Így ment a 175 fokra előmelegített sütőbe alsó-felső-légkeveréses fokozatra kb egy órára, amíg a sajt jól meg nem pirult.
Reméljük ettől nem jönnek majd a Marcipukik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.