2012. szeptember 17., hétfő

Krumplifőzelék bélszínrolóval

Általában a hétvégén a reggelek úgy indulnak, hogy van még egy plusz alvás, azaz a reggeli 6 körüli keléskor, az etetés után még mindhárman visszadőlünk a nagyágyba. Marci középen horkolt, Mi pedig szundikálunk még egy picit.
Szombaton délelőtt piacolunk. Ez úgy néz ki, hogy vagy elmegyünk közösen a közeli Bosnyák téri piacra babakocsival, vagy ha Marci nyűgös, vagy rossz az idő, akkor Apa gyorsan elszalad autóval és megveszi a szükséges dolgokat.
A hetirendünkben a szombati nap a piac, a bolt és főzés napja. Ekkor vannak a bonyolultabb, hosszabb időt igénybevevő főzések.
Maradva még azért, az egyszerűbben elkészíthető menza vonalnál krumplifőzeléket csináltunk bélszínrolóval. Ezt alapvetően valamikor hétköznap akartuk már elkészíteni, de csúszott, így mivel hétvégi kaja lett, mindent magunk készítettünk. Igen, itt a bélszínrolóról van szó…
Hozzávalók:
Krumplifőzelék:
-          12 szem közepes krumpli
-          1 fej hagyma
-          5 babérlevél
-          1 doboz Cserpes tejföl
-          1 kiskanál fehérborecet
-          frissen őrölt bors
-          frissen őrölt tengeri só
-          1 kávéskanál bio berta majoranna
-          1 kávéskanál bio berta borsika fű (ezt a bors kiváltására használom, mert hasonló az ízhatása)
Bélszínroló:
-          fél kiló bélszín
-          fél kiló fehérpecsenye
-          2 fej hagyma
-          4 gerezd fokhagyma
-          1 kiskanál worcestershire szósz
-          tengeri só
-          frissen őrölt bors
-          zsemlemorzsa

Egyszer régebben csináltam zöldborsó főzeléket a Dolce Vita blog alapján, ahol a sűrítést saját magából a megfőtt zöldborsóból oldottam meg, mindenféle egyéb sűrítő anyag hozzáadása nélkül. Azóta bármilyen főzelék esetén így járok el, és sokkal intenzívebb ízű és egészségesebb lesz tőle az étel.
Szóval a krumplit hasábokra vágtam és annyi vízben odatettem főni, hogy éppen ellepte. Hozzáadtam a kicsit összenyomott babérlevelet, az egészben hagyott hagymát és a fűszereket.
Közben ledaráltam a húsokat a hagymával és a fokhagymával háromszor. Így egy jó kis húspépet kaptam, amire rálocsoltam a worcestershire szószt, sóztam, borsoztam, összekevertem és állni hagytam.
A megfőtt krumpliból kivettem a babérlevelet és a hagymát, valamint egy edénybe szűrőlapáttal átszedtem a krumpli ¾ részét. A maradék krumplit a főzőlevével és a tejföllel összeturmixoltam, úgy hogy kissé habos legyen, majd belekevertem az ecetet és visszatettem a krumplit és még egyszer összeforraltam.
Utána a húshoz hozzáöntöttem egy kis zsemlemorzsát, hogy összeálljon és gyúrható legyen, rolókat formáztam, amiket belehempergettem még zsemlemorzsába és kevés olajban, lefedve, minden oldalukat sorban megsütöttem.
A végeredmény? A krumplifőzelék nagyon jó lett és könnyű, mert nem volt benne liszt. A bélszínroló pedig hasonlított a fagyasztottra, csak ebben volt elég mennyiségű bélszín és nem volt olyan száraz. De amire igazán hasonlított az íze, az az Ikeás húsgolyó…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.