Most, hogy már lassan két hónapos Marci egyre többen jönnek látogatni, mert véget ért az általunk felállított karantén. Ez elsősorban nem is a betegségek és a fertőzések miatt volt, hanem, hogy az első pár hét Marci számára a lehető legnagyobb nyugalomban teljen és szépen fokozatosan ismerkedjen meg a világgal.
Úgy tűnik ennek meg is lett az eredménye, mert teljesen kiegyensúlyozott kisbaba lett belőle. Csak akkor sír, ha tényleg fáj neki valami, vagy nagyon éhes. Teljesen jól elvan, amikor jön valaki látogatóba, folyamatosan mosolyog.
Tegnap például voltunk csípőszűrésen, ahol 3 órát vártunk a vizsgálatra kb húsz másik babával együtt. Szinte Marci volt az egyedüli, aki nem sírt, pedig nem is aludta végig a várakozást. Utána a Doktor néninél, a vizsgálat alatt végig mosolygott és kokettált mindenkivel. Erre Anya és Apa is nagyon büszke volt.
Szóval hétvégén volt az első nagyobb látogatósereg, akiket pörkölttel vártunk, méghozzá kétfélével, borjúlábszárból és sertés csülökből készült „lábszár” pörköltekkel.
Borjú lábszár pörkölt:
- 1,5 kg borjú lábszár
- 3 fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 db paprika
- 1 db paradicsom
- frissen őrölt bors
- tengeri só
- 2 kiskanál őrölt fűszerpaprika
- 1 kiskanál füstölt fűszerpaprika
- 1 kiskanál darált fűszerpaprika
- 1 kávéskanál bio berta borsikafű
- 1 kávéskanál bio berta kakukkfű
- 1 kávéskanál bio berta őrölt kömény (ez Marci miatt kimaradt)
- fél dl száraz vörösbor
Sertés lábszár, azaz csülök pörkölt:
- 2 kg csontozott csülök
- 3 fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 db paprika
- 1 db paradicsom
- frissen őrölt bors
- tengeri só
- 2 kiskanál őrölt fűszerpaprika
- 1 kiskanál füstölt fűszerpaprika
- 1 kiskanál darált fűszerpaprika
- 1 kávéskanál bio berta borsikafű
- 1 kávéskanál bio berta kakukkfű
- 1 kávéskanál bio berta őrölt kömény
- fél dl száraz vörösbor
Mindkét pörköltet kuktában készítettem, mert úgy gyorsabb volt. A vendégek vasárnap jöttek, így a borjú pörit már szombaton elkészítettem, hogy vasárnap délelőtt meg lehessen főzni a csülök pörit és a köreteket.
A pörköltek a hagymapucolástól kezdve 90 perc alatt készültek el. És mindkettő ugyanúgy készült, csak a hús volt más benne.
A hagymát, fokhagymát megpucoltam és a paprikával és a paradicsommal együtt apróra vágtam. Utána a húst kb 3 centis kockákra vágtam.
A kuktában felforrósítottam egy fakanálnyi mangalicaszalonnából kisült zsírt, amire rádobtam a hagymát, majd a fokhagymát, paprikát, paradicsomot és fűszereztem. Mikor ez az alap már jól összepárolódott kb 5 perc, beleforgattam a húst és fehéredésig pirítottam. Ekkor rászórtam a pirospaprikákat és hozzáadtam a darált paprikát is és ezzel is átforgattam és öntöttem hozzá 1 dl vizet.
A kuktát lezártam és 10 percig főztem (a második vonalnál), utána 10 perc alatt kinyitottam a kuktát és hozzáöntöttem a bor, amivel még 15 percig főztem a már nyitott kuktában a pörkölteket és már készen is voltak.
Vajas burgonyával, tésztával és frissen sült „falusi” kenyérrel és savanyúsággal tálaltuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.