2013. január 14., hétfő

Kínai zöldséges sertésszűz tésztával

Egy hete tart a hozzátáplálás és nagyon tetszik Marcinak. Most hétvégén már nemcsak almát, hanem őszibarackot is evett. Anya egy teljes őszibarackot és fél almát összeturmixolt és leszámítva azt, ami vagy a kezén, vagy az arcán, vagy az előkén, vagy a ruháján landolt, mind benyomta. És az, hogy benyomta szó szerint értendő, mert most az a „játék” evés közben, hogy segít Anyának jól benyomkodni a kis kezecskéjével a szájába a kanalat és a pépet. De az a lényeg, hogy szereti és várja folyamatosan a következő kanalat, nem kell erőltetni, hogy megegye, szóval élvezi ezt a fajta étkezést.
Az újdonságokat nézve Anya és Apa is belevágott hétvégén egy új dologba, mégpedig kipróbáltuk a wokot és vele együtt a kínait. Természetesen ettünk mát sokszor kínai kaját, de itthon először készítettünk.
Hozzávalók:
-          1 db (kb fél kiló) sertésszűz
-          1 fej hagyma
-          1 db zöld kaliforniai paprika
-          3 db sárgarépa
-          3 cm-es gyömbér
-          3 gerezd fokhagyma
-          6 szál újhagyma
-          1 evőkanál hoisin szósz
-          1 evőkanál balzsamecet
-          2 evőkanál világos szójaszósz
-          2 evőkanál fehérbor
-          2 kávéskanál szezámolaj
-          1 evőkanál „sima” szójaszósz
-          szőlőmag olaj
-          250 gramm Naturgold bio tönköly spagetti

A húst hosszában kettévágtam és utána 4-5 mm-esre felszeleteltem és bepácoltam 1 evőkanál hoisin szósz, 1 evőkanál balzsamecet, 2 evőkanál világos szójaszósz, 1 evőkanál fehérbor és1 kávéskanál szezámolaj keverékébe. Kb 5 órát hagytam így érlelődni a hűtőben.
Mikor eljött az ideje a tésztát al dentére főztem, a sárgarépát julienre aprítottam, a hagymát félbe, majd vastagabb szeletekre vágtam, a kaliforniai paprikát csíkokra szeleteltem, a gyömbért és a fokhagymát nagyon vékonyan felszeleteltem és az újhagymákat kettévágtam. Így minden alapanyag elő volt készítve.
A wokot jól felforrósítottam és beleöntöttem az olajat, ami azonnal elkezdett füstölni. Ment bele gyorsan a hús, ami hirtelen el is kezdett pirulni és kb 3 percig pirítottam, amíg a wok aljáról a pörzs anyag fel nem oldódott. Utána a húst szépen körben a wok a szélére toltam és hagytam, hogy a megmaradt lé gyorsan elfőjön (kb 10 másodperc). Utána a wok közepébe öntöttem megint egy kis olajat és rádobtam az összes zöldséget, amit kb 1 percig pirítottam így és utána fokozatosan további 1-2 perc alatt összekevertem a hússal. Ráöntöttem 1 evőkanál „sima” szójaszószt, 1 evőkanál bort és 1 kávéskanál szezámolajat és azzal is átkevertem, majd beleborítottam a tésztát és 1 perc alatt összepirítottam.
Ha a hús be van pácolva, akkor nagyon közelről kell rendelni, hogy a futár gyorsabb tudjon lenni…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.